Русия трупа безпрецедентна военна мощ на Северния полюс

Русия трупа безпрецедентна военна мощ на Северния полюс и тества най-новите си оръжия в регион, където ледът се е разтопил вследствие на климатичните промени. Москва се опитва да си подсигури северното крайбрежие и да отвори ключов морски коридор от Азия към Европа. Информацията съобщава Си Ен Ен, позовавайки се на сателитни снимки.

 

Експерти по оръжията и западни представители изразиха тревогата си конкретно от едно руско "супероръжие" - торпедо Посейдон 2М39. Страната бързо разработва торпедото, като руския лидер Владимир Путин поиска да бъде запознат с "ключова фаза" от изпитания през февруари от военния министър Сергей Шойгу. Планирани са допълнителни тестове по-късно тази година. Това стелт торпедо е захранвано с ядрен реактор и целта на руските разработчици е да преодолее крайбрежната отбрана като на САЩ на морското дъно. Торпедото може да бъде снабдено с ядрена бойна глава, която може да причини радиоактивни вълни, които ще превърнат атакуваното крайбрежие в необитаема зона за десетилетия.

САЩ предупредиха, че "Посейдон" е създаден да "залее американските крайбрежни градове с радиоактивни цунамита".

 

Експертите са съгласни, че оръжието е "много реално" и вече започва да дава плодове. Според Норвегия оръжието е част от нов тип оръжия за ядрено сдържане.

Сателитни снимки на технологичната компания Maxar показват, че Русия продължава да изгражда военни бази и да разполага бойна техника по крайбрежието си на Северния полюс. Също строи подземни обекти за съхранение на нови оръжия като "Посейдон". Русия е разположила бомбардировачи и изтребители МиГ-31БМ, както и нови радарни системи до крайбрежието на Аляска.

Трупането на руски въоръжени сили съвпада с раздвижването на натовски и американски сили. САЩ разположиха бомбардировачи B-1 в Норвегия. Съобщава се, че американците имат ядрена подводница в региона от август 2020 г.

Сателитните снимки показват, че руснаците бавно и методично подсилват летища и бази по арктическото крайбрежие на Русия през последните 5 г. Базите са на територията на Русия и част от легитимната отбрана на границите и крайбрежието. Американски представители обаче се тревожат, че руските сили могат да установят контрол над райони на Северния полюс, където скоро ледът ще се стопи.

newsbox

Виж всички

Цивилизация

Виж всички

Виж всички