Нинова остава на поста си, Изпълнителното бюро хвърли оставка

Лидерът на БСП Корнелия Нинова няма да подава оставка след разгрома, който партията претърпява на днешните избори. Такава оставка е подало цялото Изпълнително бюро на партията. В първия възможен момент ще бъде стартирана процедура за избор на ново бюро.

Това стана ясно на брифинга на "Позитано" 20, на който вече се появи лидерът Нинова, след като вчера кратко изявление направи само шефа на предизборния щаб Георги Свиленски.

Лидерът на БСП отсече: "Аз няма да подавам оставка" и обясни, че нямало как в този момент партията да остане без председател.

"Осъзнавам, че отговорността ми е огромна и лична", посочи соцводачът. По думите й предстоят трудни месеци за сформиране на новия парламент, а може би и на нови предсрочни избори. На този фон не било рационално и самата партия да се въвлича в процедура по пряк избор на нов лидер.

Нинова си взела поука от предишната оставка, която си подаде и после се отказа от нея. Двама членове на Изпълнителното бюро са поискали нейната оставка, но Нинова отказа да посочи имена.

За нас това е тежка загуба, отчете Корнелия Нинова. Отчитаме загубата и гледаме напред, посочи тя.

Повечето граждани гласували против всички партии с парламента и левицата е възприета като част от статукво. Като грешка Нинова отчете това, че хората не са възприели партията като опозиция и алтернатива. Хората гласували за нещо ново и различно, за личности, които не са участвали в прехода.

Също така обаче и коронакризата, повлияла на резултата на столетницата, обясни тя. Много от избирателите на БСП се изплашили да гласуват и останали вкъщи заради вируса.

Мая Манолова и Слави Трифонов взели гласове от БСП.

Освен това загубата на социалистите се предопределила и от това, че вътре в партията имало хора, които целенасочено работели за други партии. Така ръководството се борело на два фронта.

Като резултат от изборите лидерът на БСП Корнелия Нинова отчете, че моделът ГЕРБ е разбит, Борисов повече не може да управлява, а без БСП дори и с ниските резултати не могат да се взимат сериозни решения за държавата. Докрай червените ще са против този модел.

БСП няма да подкрепи никакво правителство, предложено от Борисов или подкрепено от Борисов. Партията е за анти-ГЕРБ коалиция, стана ясно от думите й.

След здравната, навлизаме и в политическа криза, предупреди Корнелия Нинова.

newsbox

Виж всички

Цивилизация

Виж всички

Виж всички