Мария Габриел „стокирала“ срещу щадящ наем в общинско жилище, част от луксозна сграда в елитен софийски район

Бъдещата българска еврокомисарка изглежда отдавна е забравила езика свещен на своите деди
Снимка: gerb-epp.info Мария Габриел не в общинското си жилище, а в "Къщата на гражданските организации"

Това е единственото, което съм поискала като помощ, нищо повече. Не съм искала да взема, да се привилегировам от някакво положение, или да взема апартамент, или каквото и да било. Напротив, просто имах нужда наистина от помещение, в което да си стокирам част от нещата.

г-жа Габриел пред  сп. „ТЕМА”

Както вече SOSbg  писа възпитаницата на езиковата гимназия "Д-р Петър Берон", Кюстендил и бакалавър по специалностите българска и френска филология на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“  Мария Иванова Неделчева – Габриел беше поредната калинка на ГЕРБ, лансирана от Бойко Борисов:

Бойко Борисов изстреля поредната калинка на ГЕРБ, този път като българската кандидатура за еврокомисар

Изглежда, че тежкото обучение в  Института по политически науки в Бордо, както и Докторската академия по политически науки, Бордо са нанесли сериозни вреди върху уменията на родената в Гоце Делчев  Мария Неделчева да упражнява майчиния си език.

Ще кажете – какво от това, след като младата българка отлично се справя с упражняването на  байганьовските умения да се възползва от келепира.

Журналистът Калин Първанов още през 2014 г. пише текст за сп. „Тема“ под мотото:

Евродепутатката Мария Габриел ползва общинско жилище в луксозна сграда в елитен софийски район. С него се е сдобила „по втория начин“, въпреки солидните си доходи, осигурени ѝ от европейските данъкоплатци.

След разговори по телефона с г-жа Габриел, тя признала, че е живяла в общинско жилище в качеството си на евродепутат, но нееднократно уверила, че това е било за кратко и че вече го била напуснала. Материалът не бил публикуван, тъй като авторът и главния редактор на списанието Валери Запрянов решават да ѝ повярват…

Точно при тези телефонни разговори бъдещата  българска еврокомисарка изрича глагола стокирам.

Ще кажете – голяма работа, че е забравила родния си език, нали така добре се справя с далаверата. Докато е стокирала в апартамент 128 кв. м.  на бул. „Никола Вапцаров“ 25 в София тогавашната евродепутатка е плащала месечен наем от 400 лв., милостиво определен ѝ „Заводпроект“ –  сламеното дружество на скандалните „Софийски имоти“.

Снимка: "Биволъ" - 400 лв месечно за 128 кв.м. в тази луксозна сграда в Лозенец не са непосилен наем за евродепутат

Според проучването на Калин Първанов през 2014 г:

„В момента „Заводпроект” ЕООД е дъщерно дружество на „Лабело” ЕООД. И двете дружества се управляват от Вася Ачанов, той е и единственият им служител, ако изключим счетоводителката на „Заводпроект”. На свой ред „Лабело” ЕООД е дъщерно дружество на общинското „Софийски имоти” ЕООД. И трите имат седалище на един и същи адрес – бул. „Гурко” № 12. Статутът на самостоятелно търговско дружество обаче освобождава „Заводпроект” ЕООД от досадното задължение да се отчита пред когото и да било друг, освен пред своя собственик, както и да съблюдава някакви критерии (било социални, било някакви други) при отдаването на апартаментите. Всякаква изисквана информация – за тяхната квадратура, местоположение, размер на наема и имена на наемателите попада в графата „търговска тайна”.

А според публикация в сайта „Биволъ“:

Младата евродепутатка от ГЕРБ Мария Неделчева става наемател на 1 октомври 2010 г. Според обясненията на Габриел, апартаментът е бил „на шпакловка“ и договорът е предвиждал да бъдат извършени довършителни работи, а цената на наема е била определена от лицензиран оценител. Биволъ поиска да види договора, който обаче до момента на публикацията не ни беше предоставен.

В специализираните сайтове за имоти обаче се открива, че наемите в Лозенец в този период са били в диапазона 1400 – 1600 лв. или до четири пъти по-високи.

Разликата между пазарната цена на наема от около 1500 лв. средно и заплащаните от евродепутата Неделчева 400 лв. за 32 месеца възлиза на близо 35 000 лв., което не е малка сума. От нея трябва разбира се да се приспаднат разходите по довършителните работи, за които не е ясно какви са и защо изобщо Габриел е трябвало да ги извършва, ако е ползвала апартамента само за склад.

По-притеснителното е, че в имотните декларации на евродепутатите има графа, в която да се запишат такива помощи в натура и финансов интерес. В декларацията на Мария Габриел от 2012 г. тя е празна.

Докато проявява това трогателно безхаберие към европейските регламенти Мария Иванова Неделчева – Габриел последователно е, както вече SOSbg писа:

Евродепутат в Европейския парламент от групата на Европейската народна партия (ЕНП) от 2009 г., зам.-председател на ЕНП Жени от 2012 г. и заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата (от 2014 г.).

През 2015 г. Европейската асоциация на агенциите по комуникации ѝ връчва отличието „Евродепутат, защитник на социална кауза“ за приноса ѝ за равенството между половете и правата на жените. През 2016 г. получава награда "Евродепутат на годината" в категория "Развитие" и орден "Сан Карлос" на правителството на Колумбия за заслуги към страната в областта на международните отношения и дипломацията.

Сега предстои тя да стане и българския еврокомисар. Дали няма да изтъргува националните ни интереси срещу много изгоден за контрагентите наем?

 

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички